Efterskole Udfordrer, Udveksler og Udvikler

Jeg har blot gået på efterskole i kort tid, men jeg har allerede fået flyttet min horisont længere end jeg nogensinde havde turde håbe på. Vi har på den efterskole jeg går på, Eisbjerghus Internationale Efterskole, haft besøg af nogle unge, som på en og samme tid lignede os på efterskolen, men også var milevidt forskellige fra os. Snart får vi besøg af jævnaldrende, som kommer flere tusinde kilometer fra Danmark - Man kan ikke andet end at glæde sig!

Ligeværdighed på et nyt niveau

Jeg begyndte på 2017, og jeg må sige, at jeg har fået noget af et kulturelt brusebad. Det at starte på efterskole er noget så unikt, at det næppe kan beskrives med ord. Vi er omkring 4 måneder inde i året, og jeg har allerede fået mere ud af mit ophold på Eisbjerghus, end jeg nogensinde havde turde håbe på. En ting, der helt klart står i stærk kontrast til min gamle folkeskole, er, at man er meget mere i øjenhøjde med lærerne. Det kunne helt tydeligt føles, da vi sammen med dem fik lov til at planlægge et helt specielt besøg. Sidst i oktober fik vi nemlig besøg af en hel 8. klasse fra Nordagerskolen, en skole lidt uden for Ringe med en international linje. Vi fik selv lov til at planlægge en stor del af besøget - tøjlerne var løse i den helt rette grad. Dette er et eksempel på den kontrast til folkeskolen, som et efterskoleophold er. På efterskole bliver man ikke bare sat til at gøre noget uden videre, i stedet bliver man betragtet som ligeværdig, og står selv med en stor del af ansvaret for de forskellige gøremål.

Alle os, som var med i projektet, stod spændt og trippede i forhallen, mens vi ventede på, at alle 8. klasserne skulle komme. Efter vi i lang tid havde arbejdet os frem mod ”24 timer på Eis”, som projektet blev kaldt, var det svært ikke at glæde sig. Vi havde hver fået en buddy, altså en kammerat, som vi skulle være ansvarlige for og hjælpe undervejs. Det var spændende, at have besøg af en gruppe unge, der på en og samme tid ligner os, men stadig er vidt forskellige. Sean Nicklas Szweda, som var min buddy, skrev efter besøget en besked der fik tankerne i gang: ”I er super åbne over for hinanden, og der er ikke samme sociale grupperinger, som man skulle tro”. For det er lige netop det, som efterskolelivet drejer sig om: det fællesskab der bliver skabt, og de ting det bringer med sig - åbenhed, ærlighed og kærlighed.

Vi havde alle lavet et skilt med vores buddys navn stod på i rigtig lufthavn-stil. Efter de besøgene havde fundet sig tilrette på værelserne, skulle de i gang med deres antropologiske studier af skolen. De valgte i små grupper et emne, som de gerne ville udforske på skolen. Emnerne spændte fra at finde ud af, hvilke traditioner vi har her på skolen, til hvordan vores rum er indrettet.

Efterskoleelev på 24 timer

Det er utroligt, hvor godt et forhold, man kan nå at få på kun 24 timer. Der gik ikke særlig lang tid, før eleverne fra Nordagerskolen havde indtaget pool bordet og begyndte at koge nudler. De besøgende fra Ringe nåede at være med til nogle undervisningstimer, spise med i spisesalen og have valgfag. Det jeg selv synes var sjovest var et gruppeinterview som de lavede med os, vi fik mulighed for sammen at reflekteret over, hvordan de tre første måneder var gået.

Pre-camp - en udveksling?

Før jeg startede på Eisbjerghus, tog jeg ned og besøgte skolen henover en weekend. Det er jeg mere end glad for, at jeg gjorde. Der prøvede jeg at sove på et af elevernes værelser, spise måltider på skolen, have valgfag, opleve den hygge der opstår på skolen og som noget af det bedste, mødte jeg en del af dem, som jeg endte med at starte på skolen sammen med. Pre-camp’en på Eisbjerghus var en helt unik mulighed, som jeg bestemt ikke fortryder jeg meldte mig til. I år foregår det i starten af feburar, og der er mulighed for at alle kan tilmelde sig på vores skoles hjemmeside. Er pre-camp’en en udveksling? Det vil jeg bestemt sige det er.

 

Udveksling på Eisbjerghus

En af grundene til at jeg valgte at gå på Eisbjerghus, var muligheden for at tage på udveksling. Jeg skal til foråret til Kina, nærmere bestemt byen Chengdu. Udvekslingen er dog ikke blot en rejse, hvor vi skal slikke sol og dangdere den, vi skal derimod ud og opleve den kinesiske kultur på nært hold. Vi skal indlogeres privat hos en værtsfamilie og følge deres undervisning, som nok er nemmere sagt end gjort, med kinesernes høje niveau for øje. Før vi skal ud og opleve Kina, får vi dog besøg af kineserne selv. En hel Kinesisk klasse kommer til Danmark, hvor de ikke blot skal være på efterskolen, men også med hjem og opleve vores lokalsamfund. Det er noget jeg glæder mig super meget til. Jeg tror dog også det bliver udfordrende - deres engelsk kundskaber spænder bredt. Tanken om, at min kinesiske buddy, måske ikke forstår hvad jeg siger er nervepirrende. Vores nok mange kulturelle forskelligheder, og hvad det kommer til at indebære og have af konsekvenser for vores udveksling, er på en gang udfordrende og selve grunden til at jeg glæder mig.

Der kommer i løbet af skoleåret også elever fra Indien, Frankrig og Spanien på besøg, lige nu er der en japansk klasse som er på efterskolen. Det er noget af en oplevelse, at snakke med unge der kommer fra en helt anden kultur, og har et bagland der slet ikke ligner sovs, kartofler, fødselsdagssang og julefrokost. Jeg har ikke fortrudt det på nogen måde, at jeg valgte at gå efterskole. Hvis du sidder og tænker på at gøre det samme, så spring ud i det, men husk en paraply, for man bliver skyllet helt igennem af indtryksskybrud.

Af: Carl Emil Sølund Bager

Carlemil.bager@gmail.com

Grundlægger af CE Media og nuværende elev på Eisbjerghus Internationale Efterskole


Næste nyhed

Fra d. 21. december 2017

Charlotte Tegen, afdelingsleder, coach og karrierevejleder.

Forrige nyhed

Fra d. 04. december 2017

Vores Eis – Mød de ansatte, Rune

Besøg os!

Du er altid velkommen til at komme, få en snak og mærke stemningen.

Læs mere

Tilmeld dig nu!

Hvis du allerede ved, at det skal være os, kan du tilmelde dig her.

Tilmelding