Vores Eis - Mød de ansatte - Klaus Hegnby

 Klaus Hegnby, lærer.

Fag: Samfundsfag, geografi, engelsk, Global Citizenship, fodbold og boldspil.

Klaus er 52 år og bor i en lejlighed i Odense, hvor sønnen Mads på 20 år også bor meget af tiden. Desuden har Klaus kæresten Vibeke, som bor i København. Han har været ansat på Eisbjerghus siden august 2014.

Rejsen til Eisbjerghus

Jeg er født i Aalborg, men er vokset op i Gelsted på Fyn. Jeg har altid været interesseret i det internationale, så efter studentereksamen blev jeg uddannet erhvervssproglig korrespondent i engelsk og fransk. Med den uddannelse i rygsækken tog jeg i 1991 til London for at arbejde som souschef i Danish YWCA (Dansk KFUK). Jeg skulle primært stå for at arrangere aktiviteter for de unge mennesker og au pair-pigerne. Det var typisk studenter, som skulle ud at opleve verden efter skolen. Det var et rigtig fedt job, hvor jeg lavede alting sammen med de unge. Vi gik i byen, vi så musicals, teater, gik til koncerter osv. Jeg kom rigtig tæt på dem, og det var faktisk der, at det gik op for mig, at jeg gerne ville arbejde med unge mennesker.

Da jeg kom tilbage til Danmark i 1994, begyndte jeg derfor på lærerseminariet i Odense. Derefter var jeg lærer i folkeskolen i otte år og siden skoleleder på en skole i Fredericia i otte år. Det var en skole, som havde en international linje, hvilket passede super godt til mig, som jo brænder for det med verden. Efter årene som skoleleder kunne jeg mærke, at jeg savnede at undervise, så da jeg så jobopslaget fra Eis, var det en unik mulighed for at kombinere mine store interesser; undervisning, arbejdet med de unge mennesker samt den internationale dimension. Jeg tror også meget på, at det er sundt at prøve nogle forskellige ting, og jeg var nysgerrig på at stifte bekendtskab med en helt anden skoleform. At blive lærer her på stedet er noget af det bedste, som er sket mig. Det er lidt som at komme hjem.

Jeg kræver noget af de unge

Jeg elsker simpelthen at arbejde med efterskoleeleverne. De unge har den der udødelighed, kan man næsten sige. Det er inspirerende. Jeg forsøger selv at undgå at blive en af de der gamle mænd fra The Muppet Show!

I min undervisning er det meget eleverne, der er på banen. På Eisbjerghus har eleverne jo selv valgt at være her, og man kan virkelig mærke, at de gerne vil skolen. Det er ok at være dygtig og at have lyst til lektier osv. Det er enormt motiverende. Men jeg har også kant og stiller krav til dem. Jeg kræver, at de gør deres bedste og virkelig yder noget. Det er også vigtigt, at de lærer at tackle modgang her i livet. Som kontaktlærer er jeg der, når eleverne har brug for mig, og jeg nyder den der rolle, hvor man kommer tæt på eleverne og lærer deres forskellige sider at kende. Men jeg nurser dem ikke.

Man skal ville verden

For mig er det ekstra fedt at være på Eis, fordi der er meget fokus på det internationale. At rejse er at leve. Jeg elsker simpelthen at rejse. Når jeg ikke rejser med skolen, rejser jeg privat så meget som muligt. Jeg har været gift og prøvet det der med at have mit eget hus, men jeg har valgt at prioritere det med at komme ud i verden.

Når vi tager på udveksling med efterskoleeleverne, så er vi sammen om at gøre verden mindre. Kulturmødet er rigtig fedt! De unge opdager jo, at vi mennesker er forskellige, men alligevel er vi mere ens, end vi lige tror. Denne oplevelse får eleverne, når de formår at skabe en relation til de mennesker, som de møder på deres udveksling. Et ungt menneske i eksempelvis Indien er jo faktisk interesseret i mange af de samme ting, som de selv er. På den måde er udvekslingerne både hårde og meget givende for eleverne. Man skal ville verden. Det er noget af det vigtige her i livet.

Den kritiske sans

Jeg elsker også at bringe undervisningen ud af klasseværelset og lade eleverne mærke tingene på egen krop. Eksempelvis arrangerer jeg hvert år en tur til Bruxelles, hvor 9. klasse får mulighed for at se EU-institutionerne med egne øjne. De får lov at tale med EU-politikerne. Alting er jo under indflydelse af EU, og derfor er det vigtigt, at de unge lærer om det, så de kan træffe et valg. Det handler om at skabe refleksion og udvikle en kritisk sans. Det gælder faktisk al min undervisning på Eis. Især i samfundsfag, men også i engelsk, hvor vi taler meget om samfundsforhold i de engelsktalende lande rundt om i verden.

Kærlighed til engelsk fodbold

Jeg har altid spillet fodbold. Jeg elsker det. Nu spiller jeg desværre ikke ligeså meget mere, som da jeg var ung. Min store lidenskab er den engelske klub Tottenham. Spurs forever! Da jeg boede i London, havde jeg et fritidsjob på Wimbley Stadium, hvor jeg solgte hotdogs, så i den periode så jeg stort set alle deres hjemmekampe. Det var bare fedt! Eleverne på Eisbjerghus elsker at drille mig, når de en meget sjælden gang taber en kamp.


Næste nyhed

Fra d. 12. april 2018

Mød Bibi, skolens italienske køkkenmedarbejder

Besøg os!

Du er altid velkommen til at komme, få en snak og mærke stemningen.

Læs mere

Tilmeld dig nu!

Hvis du allerede ved, at det skal være os, kan du tilmelde dig her.

Tilmelding